Felsőpetényi közösség

Felsőpetény katolikus közössége a faluban a legkisebb, sorban a harmadik az evangélikus és a baptista gyülekezetek után. A felsőpetényi egyházközség nem önálló plébánia, hanem a szomszédos Nőtincs község plébániájához tartozik, az egyházi szakkifejezés nevén “filia”. Ezért sem keresztkút nincs a templomban – hiszen a keresztelés joga és lehetősége a plébániatemplomban van az egyházjog előírásai alapján -, sem plébániahivatal nincs. A plébániatemplom a nőtincsi Szent Márton plébániatemplom, és ugyancsak Nőtincsen működik a plébánia hivatala is.

A plébániát és vele a felsőpetényi közösséget is Martos György diakónus vezeti 2013 decembere óta.

A templom a 20. század végén épült, még a Kádár-korszak vége felé, 1985-ben szentelte fel Dr. Bánk József váci megyéspüspök Munkás Szent József tiszteletére.

Saját ünnepei:

  • Május 1. Szent József, a munkás ünnepe – templombúcsú
  • Október utolsó vasárnapja: Mindszenty József bíboros felsőpetényi fogságából való kiszabadulásának emlékünnepe

A templomban található Mindszenty József bíboros, hercegprímás házi oltára, melyet itt, a felsőpetényi kastélyban használt fogvatartása idején, valamint halotti maszkjának bronz másolata.

A templomban egy kétmanuálos Johannus digitális orgona szól, a különálló haranglábban pedig két harang lakik.

A templom Dr. Agócs István néhai plébános elgondolása alapján, a hívek adományaiból épült fel. Az egykori nagylelkű plébános emléktáblája a templom előterében látható.