Megújulunk…

Kedves Látogató,

2015-ben elkezdődött egy folyamat az egyházközség életében. Kívülről befelé haladva megújulásban vagyunk: 2015-ben társadalmi munkában templomunk fala mellett kívül elkészítettük a talajnedvesség elvezetését, megállítva ezzel a falak vizesedését. Ezután rendeztük a templom kertjében a járdákat és a templom bejáratát. Kifestettük az előteret a bejáratnál, és elhelyeztük ott a Halottak könyvét, megteremtve a mécsesgyújtás és emlékezés helyét bárki számára, hiszen ez a tér minden nap nyitva van.

2016-ban nekiálltunk a templombelső megújításának tervezéséhez. Az idősebbek elmondása szerint az 1970-es években az akkori belső átalakítás során találtak a szentélyben és a hajóban egy-egy falkép töredéket, melyeket az akkori plébános (Dr. Agócs István) nem kívánt feltárni, így a műemlékvédelem szakemberei rövid dokumentálást követően védő vakolattal visszavakolták. [Ekkor kerültek ki – sajnos máig ismeretlen helyre – a templom neogótikus főoltára, a kovácsoltvas áldoztatórács és az eredeti padsorok is… Helyükre a térbe egyáltalán nem illő, modern berendezés került: vörösmárvány hátfal és oltár, egyszerű deszka padsorok…] Az emlékezetben élő freskótöredékek miatt úgy döntöttünk, hogy kérünk egy restaurátori falkutatást, melynek célja, hogy derüljön ki, van-e és milyen érték a vakolat alatt. Természetesen a műemlékvédelmi hatóság engedélyét is megkértük ehhez, mely feltételül szabta a templom építéstörténeti dokumentációjának elkészítését. Erre Dr. Haris Andrea művészettörténészt kértük fel. A műemlékvédelmi hatóság engedélyével az elfogadott kutatási tervvel a restaurátorok 2016 őszén nekiláttak a falkutatásnak. Az eredmény mindenkit meglepett: a szentélyben és a hajóban középkori falképeket (freskókat) találtak, melyek minimum 3 különböző időben készültek. Az országos jelentőségű eredményeken felbátorodva pályázatot nyújtottunk be az Emberi Erőforrások Minisztériumához 2017-ben, melyet támogatásra érdemesnek talált a minisztérium, így 2018 nyarán megköttetett a szerződés, és elkezdődött a hajó teljes feltárásának, konzerválásának és helyreállításának munkája.

2018 nyarán a templom melletti plébániaépület udvarát is fejlesztettük, hogy alkalmas legyen közösségi programok befogadására. Már itt került megrendezésre augusztus 18-án a Nőtincsről Elszármazottak 2. Találkozója, és itt nyílt meg az V. Nőtincsi Tárlat Olasz Tamás fotóművész és Harmati Kálmán keramikus alkotásaival.

Az épületek megújítása mellett az egyházközség lelkiekben, belső tartalomban is szeretne megújulni. Az emberi természetet ismerve ez egy hosszabb folyamat kezdete. Ennek a folyamatnak a részeként megújult a honlapunk, elkészült a közösségi oldalunk, hogy a közösség alapja, a kommunikáció a 21. század elvárásainak is megfeleljen.

Legfontosabbak mégis az emberi közösségek. Ezért hamarosan a kisgyermekes családok számára a plébánián fűtött, meleg szobában játszósarkot alakítunk ki pelenkázó felszereléssel, ahol hangszórók segítségével a templomban zajló liturgiák is követhetők lesznek. És további terveink vannak még…

Szeretnénk, hogy a megújulás által élőbb közösség, közösségek támadjanak, ahol az Istennel való kapcsolat mellett az emberi kapcsolatok is minőségi változáson mennek át, és egy igaz, Krisztus követő közösséggé válnak. Ez a küldetésünk, ez az Evangélium vagyis az örömhír terjesztésének feladata és öröme.